Dé site over Siërra-Leone
Home » geschiedenis

Geschiedenis

 

 

KOLONIE

Siërra-leone werd in de 15e eeuw door de Portugezen ontdekt, daarvoor leefden er verschillende volkeren. Siërra-leone kreeg toen van de Portugese zeiler Pedro da Cintra de naam Serra Lyoa, wat ‘Leeuwenbergen’ betekend. Later is deze naam veranderd in Siërra-Leone.de Leeuwenbergen

 Van de 17e tot de 18e eeuw waren veel van de bewonders van Siërra-Leone slaven en werden ze naar plantages in Amerika gestuurd. Je had in Siërra leone dan ook één van de belangrijkste en grootste slavenhandels ter wereld. Het land was een centraal punt voor de slavenhandel.

In het begin van de slavenhandel in Siërra-Leone werd er vooral gehandeld door de Portugezen, later ook door de Engelsen, Nederlanders, Denen en Fransen.

In 1786 werd er in Engeland een vereniging opgericht die tegen de slavenhandel in Siërra-Leone was: ‘the Society for Effecting the Abolition of the Slave Trade.' Hierdoor werden veel slaven bevrijd.

In 1787 hielpen deze Britten honderden bevrijde slaven terug te keren naar Sierra Leone, inmiddels een Britse kolonie geworden. Meer groepen volgden later. De nederzetting waar deze mensen kwamen te wonen, kwam daarom bekend te staan als Freetown, de latere hoofdstad van het land. Ook uit andere delen van Afrika kwamen bevrijde slaven naar Freetown – zij werden Creolen genoemd, later verbasterd tot Krio - en al snel ontwikkelde zich een florerende handel in specerijen en andere goederen aan de West-Afrikaanse kust. De oorspronkelijke bewoners, en ook de Krio’s, probeerden enkele malen tegen de overheersers in opstand te komen, maar dat had niet veel effect. Verder verliep de kolonisatie relatief vredig en werd Sierra Leone in 1961 onafhankelijk zonder grote problemen. 

 

DE VERKIEZINGEN

Sir Milton Margai werd tijdens de eerste verkiezingen in 1962 gekozen tot premier. Hij had in de voorgaande jaren hard gestreden voor de onafhankelijkheid en was een van de oprichters van de postkoloniale grondwet.

In 1964 volgde zijn halfbroer Albert Margai de pas overleden premier op. Hij was echter niet populair bij het volk en in 1967 verloor hij de verkiezingen van Siaka Stevens van de All People's Congress (ACP)

Siaka Stevens was nog minder populair bij het volk dan zijn voorganger, er ontstonden protesten en opstanden toen hij tot premier werd gekozen. Toch bleef hij 4 jaar lang premier, totdat hij, na een aanname van een republikeinse grondwet, president werd. Onder leiding van Siaka Stevens werd de ACP corrupt beschouwd, Stevens zou ook betrokken zijn geweest bij illegale diamantenhandel.

In 1985 benoemde Stevens commandant Joseph Momoh tot president van Siërra-Leone.

   Milton Margai    Albert Margai Siaka StevensJoseph Momoh

           Milton Margai                      Albert Margai                 Siaka Stevens         Joseph Momoh

Maak een Gratis Website met JouwWeb